Skip to main content

5 Kelebihan Bodyweight Training Yang Kita Jarang Ambil Tahu

5 Kelebihan Bodyweight Training Yang Kita Jarang Ambil Tahu

Korang tahu tak apa itu bodyweight training? Biasanya bila cakap pasal nak kurus je, ish aku kena bersenam.

Dan antara senaman yang biasa kita buat adalah jogging, brisk walking, zumba, berbasikal ataupun larian.

Bila sebut mengenai bodyweight training ataupun strenght training ni, orang malas nak buat, ataupun tak tahupun apa maksudnya.

Sebenarnya, bodyweight training ni adalah latihan beban menggunakan berat tubuh kita sebagai bebannya.

Okay antara contoh senaman bodyweight training ni, korang boleh refer gambar di bawah.
Pergerakan yang sangat simple tapi kesan dia sangat wow kalau rajin buat okay.



Apa yang best sangat mengenai bodyweight training ni?

1) Dapat membentuk tubuh yang cantik dengan otot yang dihasilkan
- Siapa yang taknak bentuk badan yang cantik kan? Perasan tak, untuk mereka yang selalu fokus pada aktiviti kardio seperti jogging/basikal, kita perasan bentuk pinggul mereka kelihatan sedikit leper. Sebabnya, aktiviti tersebut banyak fokus pada otot peha dan kaki. Dan ada kalanya lengan mereka lembik dan tak firm.

2) Meningkatkan metabolisma badan
- Otot-otot yang ada dalam badan kita ini adalah metabolisma kita. Jadi lebih banyak otot yang dibina, lebih banyak kalori dapat dibakar. Dan yang paling best, waktu rehat pun kalori masih terbakar.

3) Dapat kurangkan risiko kecederaan.
- Dalam banyak-banyak senaman, bodyweight training adalah salah satu jenis senaman yang sangat rendah risiko kecederaan malah dapat menguatkan sendi-sendi kita. Bila sendi dah kuat, insyaAllah kalau nak buat senaman lain pun, risiko kecederaan yang lain dapat dikurangkan.

4) Dapat mengawal tekanan dan kawal nafsu makan
- Ni paling best. Buat bodyweight training minimum 20 minit, badan akan mengeluarkan hormon endorfin yang boleh membuatkan kita rasa gembira. Hormon endorfin juga boleh mengurangkan selera makan dan meningkatkan daya tahan terhadap stres.

5) Meningkatkan kepadatan tulang
- Rajin melalukan bodyweight training ni, insyaAllah kepadatan tulang akan dijaga dengan baik. Ingat ye, menurunnya tahap kepadatan tulang adalah penyebab utama terjadinya osteoporosis.

Okay, macam mana? Lepas ni rasa nak tambah bodyweight training dalam senaman tak?

Saya biasanya buat dalam 30-40 minit je 1 sesi. Tambah dengan senaman kardio. Bila rajn buat, korang akan rasa perubahan badan macam mana.

Daya tahan badan jadi lebih kuat berbanding buat senaman kardio je tau. Buat dua-dua, result lebih power!🏋‍♀
Enazz,
Be Strong, Be Fit, Be Healthy

Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r