.
Siyes resepi ni paling sedap dan paling menjadi selama kaknaz buat donut ni. Lembut ya amat. Buat semalam, tinggal seketul lagi hari ni still lembut lagi. Berebut bebudak ni nak makan. Adesss.
.
Asben pun cakap, 'Ermmm, yela jadi'. Selalu dia makan diam je. Kalau tanya pun dia angguk-angguk je. Nasib tak geleng kan. 😝(paham-paham sendiri la tu..kikiki)
.
Ok, bahan dia pun mudah sangat. Takde bahan pelik-pelik kena pegi beli kat bakery.
.
Bahan-bahan:
.
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 paket yis mauripan (yang 11g tu)
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung
2 biji kentang saiz kecil (rebus dan lenyek sampai lumat)
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
Gula kastor untuk golek-golek donut
.
Cara-cara:
.
1) Masukkan tepung gandum, susu tepung dan kentang yang dah lenyek dalam bekas.
.
2) Satukan air suam, gula dan yis dalam bekas lain. Sebatikan gula, biar sampai yis kembang dulu.
.
3) Lepas tu cairkan butter, masuk dalam bekas yis tadi. Masukkan garam sekali. Kacau sampai sebati.
.
4) Masuk sikit-sikit campuran ni dalam bekas tepung. Sambil uli. Uli sampai doh dah tak melekat. Rehatkan dalam 30-40 minit. Biar dia kembang dulu.Tutup bekas tau.
.
5) Dah kembang setaman, korang tumbuk-tumbuk doh tu bagi keluar angin. Korang bayangkan tengah geram kat orang, tumbuk-tumbuk dia sepuas hati. 😝
.
6) Ok, angin semua dah keluar uli kejap. Lepas tu boleh bulat-bulatkan buat bentuk korang nak. Kalau malas, bulat-bulat je sudah..hehe
.
Dah siap, boleh la goreng macam biasa. Tunggu sejuk baru bagi mandi gula. Jangan panas-panas pi salut gula pulak, cair habis gula tu kang.
.
Ok, senang kan?
.
Selamat mencuba! Kalau jadi, meh tepek gambar kat komen tau.
.
Jangan lupa follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan
dan blog kaknaz, https://diarikaknaz.blogspot.my/.
Ada juga resepi lain kaknaz share
.
.
.
Nak muka sentiasa lembap dan cantik, klik Pure Argan Oil Malaysia - By.Hanneas