10 tahun lebih masak asam pedas, hari ni baru dapat pujian asben. Itupun asben yang googlekan resepi. Hahaha (Dia pun kaki masak jugak). Asben cakap rasa macam makan kat kedai asam pedas Johor tempat dia keje dulu. Fuhh..10 tahun tuuu tunggu.
Ok meh kaknaz share resepi dia, insyaAllah jadi.
Bahan A:
1 genggam cili kering - rebus dulu
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci belacan
1 sudu besar lada hitam
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci belacan
1 sudu besar lada hitam
Ok ni teknik kaknaz. Semua Bahan A atas ni blend dengan minyak, tak perlu tambah air. Minyak agak-agak cukup untuk blender jalan. Kalau pakai teknik ni, cili kering tak payah nak buang biji, terus blend je, biji-biji diapun hancur. Pes dia lagi halus.
.
.
Bahan B:
3 slice ikan pari - potong kiub
4 batang serai - ketuk
5 biji bendi
2 biji terung bulat - potong 4
1 genggam daun kesum
2 kuntum bunga kantan
Air asam jawa
Garam
Gula
Perasa
4 batang serai - ketuk
5 biji bendi
2 biji terung bulat - potong 4
1 genggam daun kesum
2 kuntum bunga kantan
Air asam jawa
Garam
Gula
Perasa
.
.
Cara-cara:
1) Masuk Bahan A yang dah blend tadi terus dalam kuali, tumis terus. Tak perlu masuk minyak lagi. Masuk sekali terung bulat, serai. Biar sampai pecah minyak, terung lembut.
2) Lepas tu, masuk air asam jawa, ikan pari, daun kesum, bunga kantan dengan bendi. Biar sampai mendidih dan masak semuanya.
3) Dah masak, perasakan dengan garam, gula, kalau suka boleh masukkan perasa aji sikit. Lagi ummph!
Siap! Sedap makan dengan nasik putih panas-panas nih.
Selamat mencuba.