Skip to main content

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')?

Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja.

Seperti contoh di bawah :

100g beras putih = 365 kalori
100g beras perang = 349 kalori
100g beras 'parboiled' = 362 kalori

Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah.




BERAS 'PARBOILED'


  • Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras.
  • Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat dan juga magnese.
  • Rupa beras parboiled agak keruh sikit berbanding beras biasa. 
  • Ia juga memiliki glisemik indeks yang lebih rendah.





BERAS PERANG


  • Beras perang adalah padi yang telah dibuang kulit padi setelah menjalani proses pengilangan yang minimal. 
  • Ianya perang kerana bran tidak dibuang dari beras. 
  • Beras perang tinggi nutirisi namun ramai yang kurang enak memakannya. 
  • Ianya juga mengambil masa yang lebih lama untuk dimasak.




BERAS PUTIH 

  • Beras putih adalah beras perang yang menjalani proses pengilangan yang maksima. 
  • Semua atau sebahagian bran dibuang, begitu juga dengan unsur-unsur lain dari padi sehingga ianya menjadi putih. 
  • Beras putih paling kurang nutrisi.



Ok, di atas ini ialah gambar grafik mudah yang menunjukkan proses penghasilan jenis-jenis beras di atas.


Jika diikutkan, sebenarnya beras parboiled adalah lebih berkhasiat berbanding beras perang kerana nutrisinya adalah lebih tinggi, iaitu 11x ganda dari segi penyerapan mineral. Kalau dibandingkan dengan beras putih, mestilah jauh bezanya,

Beras parboiled dan beras perang juga mengandungi Indeks Glisemik (GI) yang rendah. Jadi bila makan ia akan menyebabkan perut kenyang lebih lama. 

Jadi perlukah kita tukar beras untuk diet? Pada pandangan saya, jika anda berkemampuan, saya amat galakkan anda untuk tukar beras jenis 'parboiled' atau perang ini, kerana nilai GI yang lebih rendah berbanding beras putih.

Ini akan membantu mengurangkan 'food cravings' jika kita masih dalam fasa menurunkan berat badan.

Harga untuk beras 'parboiled' dan beras perang ni agak mahal dari beras putih kebiasaannya. Tetapi jika anda nak mengamalkan beras putih, juga tiada masalah. Kandungan kalori lebih kurang sama sahaja. Tapi tak dapatlah manfaat di atas tadi.

Ramai juga yang makan nasi dari beras putih ini, masih mampu menurunkan berat badan. Jadi semuanya adalah pilihan masing-masing. 

Jangan pening-pening nak tukar beras, untuk permulaan diet, belajar untuk kawal pengambilan kalori dan menjaga 'portion' makanan terlebih dahulu. Ok?

Ermmm, saya makan nasi beras apa? Pilihan saya beras basmathi 'parboiled'. Yang ni nilai GI dia lebih rendah. Brand boleh tengok gambar di bawah. Tapi selalu juga makan nasi beras putih biasa. Beras perang saya jarang makan, sebab tak berapa kena dengan tekak. Hihihi.



Semoga bermanfaat entri kali ini. 

Enazz,
Be Fit, Be Strong, Be Healthy




Popular posts from this blog

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r