Dia mai pulak dah. Why so serious petang-petang ni? Meh kaknaz banjer ayam golek sekor ni. Boleh buat makan dinner pulak. Kikiki.
.
Ni la ayam panggang semalam yang kaknaz buat. Makan dengan kuah blackpepper, mash potato, salad, dengan fries. Alhamdulillah, menjadik. Resepi ihsan dari Tuan Suami. Kihkihkih. Suami kaknaz ni memang pakar bako-membako nih.
.
Nak resepi? Meh kaknaz share resepi untuk ayam, kuah dengan mash potato sekali. Hah! Complete! 😍
.
.
RESEPI AYAM PANGGANG
=====================
.
Bahan-bahan:
.
Ni la ayam panggang semalam yang kaknaz buat. Makan dengan kuah blackpepper, mash potato, salad, dengan fries. Alhamdulillah, menjadik. Resepi ihsan dari Tuan Suami. Kihkihkih. Suami kaknaz ni memang pakar bako-membako nih.
.
Nak resepi? Meh kaknaz share resepi untuk ayam, kuah dengan mash potato sekali. Hah! Complete! 😍
.
.
RESEPI AYAM PANGGANG
=====================
.
Bahan-bahan:
Sekor ayam togel. Nak belah dua pun boleh aih.
4 biji bawang besar saiz sederhana.
5-6 biji bawang putih.
2 inci halia
2 sudu besar lada hitam, nak kurang, nak lebih, suka suka hatilah😂
2 sudu besar mix herbs
3 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 ketul pati ayam
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu teh garam
Air sikit untuk kisar
Mentega sikit untuk bakar
Optional- boleh renjis Smoked Flavour Liquid Chef Ammar sebelum bakar. Syok bau smoke tu😍
.
4 biji bawang besar saiz sederhana.
5-6 biji bawang putih.
2 inci halia
2 sudu besar lada hitam, nak kurang, nak lebih, suka suka hatilah😂
2 sudu besar mix herbs
3 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 ketul pati ayam
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu teh garam
Air sikit untuk kisar
Mentega sikit untuk bakar
Optional- boleh renjis Smoked Flavour Liquid Chef Ammar sebelum bakar. Syok bau smoke tu😍
.
Cara-cara:
=========
1) Bersih dulu ayam. Kasi clear semua organ-organ dalam badan. Tos dan letak dalam satu bekas.
.
2) Blend semua jenis bawang, halia, lada hitam, pati ayam, semua sos, garam, gula.
.
3) Curah je semua bahan blend tadi atas ayam. Renjis-renjis mix herbs. Pastu korang gaul-gaul lah, sumbat dalam perut ayam tu bahan kisar tadi tu.
.
4) Perapkan dalam 1-2 jam. Kaknaz buh dalam plastik, masuk fridge.
.
5) Masa nak bakar, lumur sikit mentega atas ayam. Ni nak bagi kulit dia crispy giteww. Bakar dalam 1-2 jam. Suhu 200 darjah celcius. Ikut oven masing-masing tau. Lepas bakar 30 minit, lumurkan ayam dengan kuah dia. Tak bagi dia dry. Siap!
.
.
=========
1) Bersih dulu ayam. Kasi clear semua organ-organ dalam badan. Tos dan letak dalam satu bekas.
.
2) Blend semua jenis bawang, halia, lada hitam, pati ayam, semua sos, garam, gula.
.
3) Curah je semua bahan blend tadi atas ayam. Renjis-renjis mix herbs. Pastu korang gaul-gaul lah, sumbat dalam perut ayam tu bahan kisar tadi tu.
.
4) Perapkan dalam 1-2 jam. Kaknaz buh dalam plastik, masuk fridge.
.
5) Masa nak bakar, lumur sikit mentega atas ayam. Ni nak bagi kulit dia crispy giteww. Bakar dalam 1-2 jam. Suhu 200 darjah celcius. Ikut oven masing-masing tau. Lepas bakar 30 minit, lumurkan ayam dengan kuah dia. Tak bagi dia dry. Siap!
.
.
RESEPI KUAH BLACKPEPPER
========================
.
Bahan-bahan:
========================
.
Bahan-bahan:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air
1 ketul pati ayam
2 sudu besar lada hitam (tumbuk)
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
Kicap ikut suka, ni untuk kaler macam mana kita nak
Garam jika perlu
.
.
Cara-cara:
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air
1 ketul pati ayam
2 sudu besar lada hitam (tumbuk)
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
Kicap ikut suka, ni untuk kaler macam mana kita nak
Garam jika perlu
.
.
Cara-cara:
1) Cairkan mentega, masuk tepung terus kacau sampai sebati.
.
2) Dah didih, masuk air, kiub, lada hitam, sos lada hitam, sos tiram, kicap.
.
3) Biar didih sampai pekat. Masukkan garam jika perlu. Kalau nak banyak kuah, leh tambah air dengan tepung gandum lagi (tepung gandum bancuh dengan air dulu bagi larut, baru tuang dalam periuk tau. Kalau masuk terus, berketul la jadik).
periuk.
.
.
.
RESEPI MASH POTATO
===================
.
Bahan-bahan:
.
2) Dah didih, masuk air, kiub, lada hitam, sos lada hitam, sos tiram, kicap.
.
3) Biar didih sampai pekat. Masukkan garam jika perlu. Kalau nak banyak kuah, leh tambah air dengan tepung gandum lagi (tepung gandum bancuh dengan air dulu bagi larut, baru tuang dalam periuk tau. Kalau masuk terus, berketul la jadik).
periuk.
.
.
.
RESEPI MASH POTATO
===================
.
Bahan-bahan:
5 biji kentang - kupas dan potong kecik-kecik, rebus bagi lembut
2 sudu besar susu segar/susu tepung (bancuh dulu). - Sape suka lemak-lemak boleh tambah lagi. Kaknaz tak suka susu. Hahaha
Garam secukup rasa.
.
.
Cara-cara:
Lenyek-lenyek je kentang tu. Masuk susu, perasakan dengan garam.
.
Siap dah SET AYAM PANGGANG kita. Salad buat sendiri la no. Kikiki. Selamat mencuba!
.
Jemput SHARE kalau rasa bermanfaat. Sudi-sudilah FOLLOW FB kaknaz, Sharinaz Redwan ye. Nanti kaknaz share resepi lain pulak.
.
.
Cara-cara:
Lenyek-lenyek je kentang tu. Masuk susu, perasakan dengan garam.
.
Siap dah SET AYAM PANGGANG kita. Salad buat sendiri la no. Kikiki. Selamat mencuba!
.
Jemput SHARE kalau rasa bermanfaat. Sudi-sudilah FOLLOW FB kaknaz, Sharinaz Redwan ye. Nanti kaknaz share resepi lain pulak.
😘