Nasi ayam je uolss hari ni. Kaknaz buat versi sihat. Biasa buat tak berapa sihat. Kikiki.
Ok direct kita tengok bahan je.
Untuk nasi:
4 pot nasi
1 ekor ayam belah 4. (ayam kita dah siap potong kecik)
1 labu bawang holland (belah 4)
2 inci halia (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
Garam
Air secukupnya
Untuk sup:
Air rebusan ayam nanti
Boleh pilih sayur yang korang suka.
Kaknaz pilih cendawan dan park choi. Taknak letak sayur pun ok. Sebab nanti nak makan dengan salad, timun, tomato.
Sambal:
2 biji cili merah
10 biji cili padi
1 biji tomato
4 ulas bawang putih
1 sb cuka
Sedikit gula kabung
Garam
Jangan tanya kuah kicap mana. Versi sihat takde kicap. Miahaha
Cara-cara tengok dekat gambar okay.
InsyaAllah sedap. Anak kaknaz makan sampai bertambah-tambah la.
Sesak nafas pulak mak dia yang tengok. Kah!
Korang jangan makan macam tu pulak. Tak kurus jangan marah kaknaz okay.
Satukan ayam, bawang holland, bawang putih, halia dalam periuk. Garam dan air secukupnya.
Rebus sampai ayam masak.
Jangan pandai-pandai nak tambah pak aji, mak aji, kiub ke apa okay. Kata nak sihat. Jentik tangan tu kalau gatal nak letak jugak. 😂
Rasa manis dari ayam tu nanti dah cukup sedap dah.
Rebus sampai ayam masak.
Jangan pandai-pandai nak tambah pak aji, mak aji, kiub ke apa okay. Kata nak sihat. Jentik tangan tu kalau gatal nak letak jugak. 😂
Rasa manis dari ayam tu nanti dah cukup sedap dah.
Bila ayam dah siap masak, cari periuk lain untuk tanak nasi. Kaknaz guna periuk tanah seramik ni ha. Tapi kalau masak nasi guna periuk ni memang berkerak.
Dah la guna beras mahai oiii. Membazir nanti. Jadi kaknaz masak guna kaedah double boil.
Apa lagi, basuh lah beras. Susun ayam atas beras sekali dengan segala bawang, mak nenek semua tu lah. Humban je. 🤣
Air rebusan tadi pun masuk sekali. Ikut sukatan ye. Contoh 4 cawan beras, 4 cawan air rebusan.
Kaknaz guna beras basmati. Lawa sikit kejadian dia nanti. Kihkih.
Tudung kan, biar je dia masak diam-diam kat situ. Kau pegilah berzumba kejap.
Dah la guna beras mahai oiii. Membazir nanti. Jadi kaknaz masak guna kaedah double boil.
Apa lagi, basuh lah beras. Susun ayam atas beras sekali dengan segala bawang, mak nenek semua tu lah. Humban je. 🤣
Air rebusan tadi pun masuk sekali. Ikut sukatan ye. Contoh 4 cawan beras, 4 cawan air rebusan.
Kaknaz guna beras basmati. Lawa sikit kejadian dia nanti. Kihkih.
Tudung kan, biar je dia masak diam-diam kat situ. Kau pegilah berzumba kejap.
Okay, sup ni senang je. Campak je segala sayur kau nak. Kaknaz suka letak cendawan. Nanti kuah sup jadi sedappp. Boleh adjust tambah air / garam.
Ingat, jangan gatal-gatal tangan letak perasa. Fokus resepi ni resepi sihat ok.
Haih🤣
Ingat, jangan gatal-gatal tangan letak perasa. Fokus resepi ni resepi sihat ok.
Haih🤣
Tada siap. Tangkap lah gambar. Apa lagi? 😜
Sambal ni sedap okayy!
Kau blend aje semua tu. Kalau malas kau boleh tumbuk guna lesung batu kat rumah tu sampai lumat. 🤭
Kau blend aje semua tu. Kalau malas kau boleh tumbuk guna lesung batu kat rumah tu sampai lumat. 🤭
Ok ni rupa dia.
Panaskan kejap atas kuali. Siap! Pedas woihh! Taknak pedas kurangkan cili padi.
Boleh la makan bersama sayur lain. Jangan malas makan sayur!
Aduhh, gigil tangan akak kau kacau. Punya takut nasi patah. Hahahaha
Semoga bermanfaat untuk semua. Silakan #share kalau suka.