Skip to main content

RESEPI JJANGMYEON GUNA BAHAN MUDAH





Tteokbokki sudah, rabokki sudah, jjampong sudah, kimchi sudah, kimbap sudah, bimbimbap sudah, bulgogi sudah, hari ni buat menu baru pulak. 


Siapa peminat Kdrama kalau tengok pelakon makan jjangmyeon ni mesti terliur habis. Hahaha.

Dah lama teringin nak masak jjangmyeon, tapi hari ni baru rajin. Kihkihkih.

Jjangmyeon ni maksudnya mee kacang hitam. Bahan asasnya adalah kacang hitam. Kacang yang direbus dan dikisar.

Ada juga pes dia yang dah siap jual, namanya 'chunjang'. Dengar kata dekat Jaya Grocer ada jual.

Status halal tak pasti, sebab kaknaz tak sempat cari lagi. 

Jadi resepi dekat bawah kaknaz cuma pakai kicap pekat, dan kicap biasa saja.

Rasa? Ikut tekak sendiri mabeles jugak. Adeiii. Biasalah, sendiri masak kena la puji sendiri ye tak? Haha.

Okay kita terus tengok bahan ye. Senang je nak masak ni.

1 paket mee fat boi
1 biji kentang - potong dadu
1 biji bawang holland - potong dadu
1/2 biji lada benggala - potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong dadu
4 biji bawang putih - cincang
2 ketul dada ayam - potong dadu
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub ayam
1 sudu besar pes cili
3 sudu besar kicap pekat jalen
Kicap biasa secukupnya (kipas udang sedap) 
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Garam
Gula
Cuka

Cara-cara meh tengok gambar di bawah ye.

Selamat mencuba.





Ni antara bahan asas ye. Complete bahan tengok dekat status.




Tumis bawang putih + bawang holland sampai wangi. Lepas tu boleh masuk pes cili ye. Kaknaz masuk kemudian sebab pes cili memang kaknaz dah siap tumis. Cedok masuk je.



Masuk ayam, kentang, lobak merah. Gaul-gaul kejap. Tutup bagi masak empuk kejap.




Sementara tu, pergi rebus mee dulu. Dah masak, tapis ketepikan.



Bila ayam, kentang tadi dah empuk, masuk kan kicap pekat, kicap biasa, air, kiub pati ayam, pes cili yang kaknaz dah tumis. Agak-agakla nak kuah banyak mana. Bagi mendidih kejap.




Dah mendidih masukkan air bancuhan tepung jagung. Masa ni masuklah lada benggala tadi. Kaknaz tak suka masuk awal-awal, sebab tak suka dia lembik.

Masa ni boleh masuk garam, gula, cuka ikut tekak masing-masing.




Dah siap, letak dalam pinggan cantik-cantik. Goreng telur mata gedik-gedik sebiji. Pheewww!






Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r