Tteokbokki sudah, rabokki sudah, jjampong sudah, kimchi sudah, kimbap sudah, bimbimbap sudah, bulgogi sudah, hari ni buat menu baru pulak.
Siapa peminat Kdrama kalau tengok pelakon makan jjangmyeon ni mesti terliur habis. Hahaha.
Dah lama teringin nak masak jjangmyeon, tapi hari ni baru rajin. Kihkihkih.
Jjangmyeon ni maksudnya mee kacang hitam. Bahan asasnya adalah kacang hitam. Kacang yang direbus dan dikisar.
Ada juga pes dia yang dah siap jual, namanya 'chunjang'. Dengar kata dekat Jaya Grocer ada jual.
Status halal tak pasti, sebab kaknaz tak sempat cari lagi.
Jadi resepi dekat bawah kaknaz cuma pakai kicap pekat, dan kicap biasa saja.
Rasa? Ikut tekak sendiri mabeles jugak. Adeiii. Biasalah, sendiri masak kena la puji sendiri ye tak? Haha.
Okay kita terus tengok bahan ye. Senang je nak masak ni.
1 paket mee fat boi
1 biji kentang - potong dadu
1 biji bawang holland - potong dadu
1/2 biji lada benggala - potong dadu
1/2 batang lobak merah - potong dadu
4 biji bawang putih - cincang
2 ketul dada ayam - potong dadu
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub ayam
1 sudu besar pes cili
3 sudu besar kicap pekat jalen
Kicap biasa secukupnya (kipas udang sedap)
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Garam
Gula
Cuka
Cara-cara meh tengok gambar di bawah ye.
Selamat mencuba.
Ni antara bahan asas ye. Complete bahan tengok dekat status.
Tumis bawang putih + bawang holland sampai wangi. Lepas tu boleh masuk pes cili ye. Kaknaz masuk kemudian sebab pes cili memang kaknaz dah siap tumis. Cedok masuk je.
Masuk ayam, kentang, lobak merah. Gaul-gaul kejap. Tutup bagi masak empuk kejap.
Sementara tu, pergi rebus mee dulu. Dah masak, tapis ketepikan.
Bila ayam, kentang tadi dah empuk, masuk kan kicap pekat, kicap biasa, air, kiub pati ayam, pes cili yang kaknaz dah tumis. Agak-agakla nak kuah banyak mana. Bagi mendidih kejap.
Dah mendidih masukkan air bancuhan tepung jagung. Masa ni masuklah lada benggala tadi. Kaknaz tak suka masuk awal-awal, sebab tak suka dia lembik.
Masa ni boleh masuk garam, gula, cuka ikut tekak masing-masing.
Dah siap, letak dalam pinggan cantik-cantik. Goreng telur mata gedik-gedik sebiji. Pheewww!