Done IF 20:4. Berbuka dengan daging Bulgogi & bibimbap. Minum dengan smoothies. Aduii la 2-3 hari ni jadi tekak korea pulak akak kau. 🤣
Resepi daging Bulgogi ni kaknaz follow resepi Maangchi dekat youtube. Senang je.
500 gram, potong nipis-nipis ok
Bahan kisar:
1/2 biji buah pear
1/2 biji bawang holland
4 biji bawang putih
1 inci halia
Bahan perap lain:
1 potong green onion - kaknaz tak letak
2 sb brown sugar
2 sb soy sauce
Sedikit madu, resepi asal guna rice syrup
Sedikit lada hitam - tumbuk
1 sb Minyak bijan
Lobak merah hiris
*kaknaz tambah kicap pekat jalen 3 sb sebab nak bagi dia nampak dark brown gitu.
Cara-cara:
Bahan kisar semua gaul dalam daging, campur bahan lain. Lepas tu perap dalam sejam. Lagi lama lagi sedap.
Lepas tu grill je atas pan. Tak perlu letak minyak.
Untuk bibimbap (nasi kerabu korea 🤭), sayur-sayur semua grill tanpa minyak, letak pes gochujang, telur gedik-gedik sebiji.
Lepas tu kau gaul macam nasi kerabu tu. Telur kuning tu elok la kalau tak masak, masa gaul elok dia moist lekat.
Tapi tekak akak tak lalu dik telur mentah. Hahaha.
Sedap? Ermm, akak rasa nasi goreng kampung kak leha pasar malam sedap lagi la. Tapi daging Bulgogi tu sedap jugak.
Yang teringin nak makan boleh cuba. Bahan semua boleh dapat dekat sini je.
Lagipun kira healthy food jugak, sebab tak guna garam, minyak. Sayur pun banyak.
Sengkak perut makan uiiii. 🤣
Bibimbap ni nak makan kena gaul-gaul dulu okay.
Daging Bulgogi