Skip to main content

RESEPI DAGING BULGOGI & BIBIMBAP


Done IF 20:4. Berbuka dengan daging Bulgogi & bibimbap. Minum dengan smoothies. Aduii la 2-3 hari ni jadi tekak korea pulak akak kau. 🤣
Resepi daging Bulgogi ni kaknaz follow resepi Maangchi dekat youtube. Senang je.
500 gram, potong nipis-nipis ok
Bahan kisar:
1/2 biji buah pear
1/2 biji bawang holland
4 biji bawang putih
1 inci halia

Bahan perap lain:
1 potong green onion - kaknaz tak letak
2 sb brown sugar
2 sb soy sauce 
Sedikit madu, resepi asal guna rice syrup
Sedikit lada hitam - tumbuk
1 sb Minyak bijan
Lobak merah hiris
*kaknaz tambah kicap pekat jalen 3 sb sebab nak bagi dia nampak dark brown gitu.

Cara-cara:
Bahan kisar semua gaul dalam daging, campur bahan lain. Lepas tu perap dalam sejam. Lagi lama lagi sedap.

Lepas tu grill je atas pan. Tak perlu letak minyak.
Untuk bibimbap (nasi kerabu korea 🤭), sayur-sayur semua grill tanpa minyak, letak pes gochujang, telur gedik-gedik sebiji.
Lepas tu kau gaul macam nasi kerabu tu. Telur kuning tu elok la kalau tak masak, masa gaul elok dia moist lekat.
Tapi tekak akak tak lalu dik telur mentah. Hahaha.
Sedap? Ermm, akak rasa nasi goreng kampung kak leha pasar malam sedap lagi la. Tapi daging Bulgogi tu sedap jugak.
Yang teringin nak makan boleh cuba. Bahan semua boleh dapat dekat sini je.
Lagipun kira healthy food jugak, sebab tak guna garam, minyak. Sayur pun banyak.
Sengkak perut makan uiiii. 🤣




Bibimbap ni nak makan kena gaul-gaul dulu okay.



Daging Bulgogi









Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni...