Skip to main content

APA ITU "DOUBLE CLEANSING"


Okay gais, hari ni kaknaz nak share salah satu step rutin penjagaan muka kaknaz. Muka tak adalah vavavom feloles macam retis, masih ada juga parut jerawat tepi pipi sebab masa bulan puasa hari tu muka breakout macam hape je. Nyampah!

Siapa nak tekstur "glass skin" kena rajin guna step ni. Alhamdulillah, kulit sekarang dah okay sikit, dalam proses nak pudarkan kesan-kesan parut.

Pernah dengar "DOUBLE CLEANSING"?

Inilah rahsianya. Sebenarnya kaknaz baru 2 minggu macam tu buat "double cleansing" ni. Kesan dia? Wowww sangat gais! Korang wajib cuba.

Apa itu "double cleansing"?

Ok, "double cleansing" bermaksud kita cuci muka kita sebanyak dua kali lah kan? 

Satu dengan oil based product dan satu lagi dengan water based product (cleanser yang korang pakai hari-hari tu lah).

Oil-based cleanser untuk cuci segala oil-based impurities, contoh macam makeup, sunscreen, yang kita pakai hari-hari tu. 

Water-based cleanser untuk cuci segala water-based impurities, contohnya peluh dan debu debu dekat muka.

Kenapa? Kenapa sampai kena dua kali cuci muka?! 

Pernah belajar tak dekat sekolah subjek Sains, cikgu cakap air dan minyak tidak boleh bersatu dan sebab itulah kita tak boleh gunakan water based product untuk hilangkan kotoran yang berasaskan minyak ni. 

Logik kan?

Kalau setakat pakai normal cleanser tu, dia cuma cuci muka dari debu dan peluh je. Habis tu minyak semua? 

Kalau tak bersihkan minyak ni semua, nanti mulalah pores kita tersumbat. Bila tersumbat, jadilah macam macam dekat muka, naik jerawat lah, blackheads, whiteheads.

Senang je nak buat "double cleansing" ni, untuk oil based cleanser kaknaz cuma guna minyak argan ByHanneas je. 

Lumur, urut-urut muka, biar dalam 1-2 minit macam tu. Bilas. Lepas tu baru guna cleanser harian kita tu.

Lepas tu, kaknaz pakai toner, sapu minyak ros pulak. Siap.

Untuk oil based cleanser ni korang boleh cari jugak dekat Watson / Guardian. Kaknaz guna minyak argan je, jimat!

Untuk korang yang rajin makeup, guna skincare berlayer-layer setiap hari, elok buat waktu malam sebelum tidur.

Kaknaz biasa buat pagi. Malam malas dah.
Hahaha. Lagipun tak makeup pun dok rumah.

Cubalah, korang akan rasa perbezaan dia.

Percayalahhhhhhhh..... 


Love,
Kaknaz.


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r