Hari ni rajin sikit. Donut fluffy
Adik mintak donut berapa hari dah.
Siyes resepi ni donut lembut betul.
RESEPI DONUT GEBU GEBAS
250 g tepung roti
30 g gula kastor
25 g shortening
10 g marjerin
1 bj kuning telur
5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau
50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung)
Secubit garam
3g bread improver
Air - ikut kesesuaian doh
**kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua.
Cara bancuh :
1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul.
2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis.
3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh.
4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik
5) Rehatkan doh dalam 20 minit.
Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat.
Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng.
Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan.
Bila dah sejuk boleh salut gula.
Kredit resepi : FB Fierah Zulaikha
(Tq sis, saya save dalam album untuk simpanan saya ye, mohon halal)
Selamat mencuba semua.