Skip to main content

ALLAH PASTI CUKUPKAN

Allah akan cukupkan.

Kita ni kadang-kadang lupa nak bersyukur. Pantang nampak orang lebih sikit.

Tengok orang ada rumah besar, hati dah tercuit,
"kalaulah aku dapat rumah macam tu, alangkah bahagianya hidup".

Tengok orang ada kereta besar, mahal, hati tercuit, "kalau dapat kereta macam tu kan best, kereta sekarang ni dah la kecik, buruk pulak tu".

Tengok keluarga bahagia, dapat hadiah mahal-mahal, bercuti ke luar negara, hati tercuit, "kenapalah mereka boleh bahagia, tapi hidup aku selalu berteman air mata, duka dan lara?"

Hati-hati bila mana bisikan itu hadir di hati kita.

Usah dilayan, kerana itu mungkin bisikan-bisikan syaitan yang ingin kita lupa akan nikmat yang Allah beri selama ini.

Didik hati kita untuk selalu lihat dengan mata hati akan nikmat yang kita ada.

Pandanglah mereka yang kurang dari kita.

Andai kita ada rumah walaupun kecil, lihat pula mereka yang tidak ada rumah, tinggal di bawah-bawah jambatan, gelandangan.

Andai kita ada kereta, lihatlah mereka yang hanya mempunyai motor. Berhujan basah di atas jalan, dengan membawa bayi-bayi kecil di pangkuan ibu.

Andai kita ada keluarga, anak-anak, lihat lah pula mereka yang struggle untuk dapatkan anak, struggle untuk kekalkan rumahtangga yang menunggu badai melanda.

Allahuakbar.

Kita tak tahu, di sebalik kebahagiaan mereka, terdapat kesengsaraan yang sedang mereka rasai.

Dan di sebalik kesengsaraan kita, terdapat bahagia yang Allah berikan.

Allah itu MAHA ADIL.

Bersyukurlah dengan apa saja yang kita ada.
Dia pasti akan cukupkan segalanya.

YAKINLAH DENGAN REZEKI DAN NIKMAT ALLAH.

Love,
Kaknaz


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r