Skip to main content

ALLAH PASTI CUKUPKAN

Allah akan cukupkan.

Kita ni kadang-kadang lupa nak bersyukur. Pantang nampak orang lebih sikit.

Tengok orang ada rumah besar, hati dah tercuit,
"kalaulah aku dapat rumah macam tu, alangkah bahagianya hidup".

Tengok orang ada kereta besar, mahal, hati tercuit, "kalau dapat kereta macam tu kan best, kereta sekarang ni dah la kecik, buruk pulak tu".

Tengok keluarga bahagia, dapat hadiah mahal-mahal, bercuti ke luar negara, hati tercuit, "kenapalah mereka boleh bahagia, tapi hidup aku selalu berteman air mata, duka dan lara?"

Hati-hati bila mana bisikan itu hadir di hati kita.

Usah dilayan, kerana itu mungkin bisikan-bisikan syaitan yang ingin kita lupa akan nikmat yang Allah beri selama ini.

Didik hati kita untuk selalu lihat dengan mata hati akan nikmat yang kita ada.

Pandanglah mereka yang kurang dari kita.

Andai kita ada rumah walaupun kecil, lihat pula mereka yang tidak ada rumah, tinggal di bawah-bawah jambatan, gelandangan.

Andai kita ada kereta, lihatlah mereka yang hanya mempunyai motor. Berhujan basah di atas jalan, dengan membawa bayi-bayi kecil di pangkuan ibu.

Andai kita ada keluarga, anak-anak, lihat lah pula mereka yang struggle untuk dapatkan anak, struggle untuk kekalkan rumahtangga yang menunggu badai melanda.

Allahuakbar.

Kita tak tahu, di sebalik kebahagiaan mereka, terdapat kesengsaraan yang sedang mereka rasai.

Dan di sebalik kesengsaraan kita, terdapat bahagia yang Allah berikan.

Allah itu MAHA ADIL.

Bersyukurlah dengan apa saja yang kita ada.
Dia pasti akan cukupkan segalanya.

YAKINLAH DENGAN REZEKI DAN NIKMAT ALLAH.

Love,
Kaknaz


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni...