Cobaan buat sayur jeruk. Mak ajar. Mak selalu buat time puasa. Sahur kami selalu makan sayur jeruk ni. Goreng pecah telur, letak bawang besar. Sedaapp. Ni patut pakai gula merah, ada brown sugar je. Bole laaa. Hari tu buat tak masam sangat, mak cakap kurang nasik. Kali ni kita tambah. Ada sape-sape penah makan tak?
Saya share resepi kat bawah ni ye:
1 besen Sayur Kai Choy - refer gambr ye.
Bukak daun selai-selai, tak payah basuh lagi. Jemur terus kat matahari, bagi layu. Jangan sampai kering kontang jadi daun kering pulak. (saya penah, haha. Terlupa nak angkat adesss)
Lepas angkat baru basuh bersih-bersih.
Semua bawah ni masuk je dalam bekas nak rendam.
2 sudu besar gula merah
1 genggam nasi sejuk - ni nak bagi sayur masam
1 sudu kecil garam
Rendam 2-3 hari. Mak selalu tindih dengn lesung batu. Heran gak. Kot tu pantang dia. Bila dah buat sendiri baru tu, nak bagi sayur tu tenggelam. Rendam sampai sayur betul-betul layu macam jeruk. Siap! Suka sangat bau jeruk ni.
Cara simpan: Buang air, amik sayur je, masuk dalam bekas. Simpan dalam fridge. Jangan basuh. Nak masak baru bilas. Biasa mak saya simpan tahan lama gak. Mak simpan dalam plastik je. Hihi. Berbulan tahan.
Goreng, makan dengan nasik panas2 sedapp. Makan dengan bubur nasik pun sedap.
Selamat mencuba ye.
Saya share resepi kat bawah ni ye:
1 besen Sayur Kai Choy - refer gambr ye.
Bukak daun selai-selai, tak payah basuh lagi. Jemur terus kat matahari, bagi layu. Jangan sampai kering kontang jadi daun kering pulak. (saya penah, haha. Terlupa nak angkat adesss)
Lepas angkat baru basuh bersih-bersih.
Semua bawah ni masuk je dalam bekas nak rendam.
2 sudu besar gula merah
1 genggam nasi sejuk - ni nak bagi sayur masam
1 sudu kecil garam
Rendam 2-3 hari. Mak selalu tindih dengn lesung batu. Heran gak. Kot tu pantang dia. Bila dah buat sendiri baru tu, nak bagi sayur tu tenggelam. Rendam sampai sayur betul-betul layu macam jeruk. Siap! Suka sangat bau jeruk ni.
Cara simpan: Buang air, amik sayur je, masuk dalam bekas. Simpan dalam fridge. Jangan basuh. Nak masak baru bilas. Biasa mak saya simpan tahan lama gak. Mak simpan dalam plastik je. Hihi. Berbulan tahan.
Goreng, makan dengan nasik panas2 sedapp. Makan dengan bubur nasik pun sedap.
Selamat mencuba ye.