Hari tu test masak Nasi Daging Utara. Ada yang minta resepi. Resepi ni kaknaz simpan dari tahun lepas lagi. Kaknaz ubah sikit-sikit tengok bahan yang ada. Tudia tahun ni baru rajin nak masak. Hihi
Dulu pernah buat jugak resepi lain, tapi resepi ni lagi sedap!
Nasi daging lawan dengan sambal air asam+ kerisik. Ulam sikit. Dengan sup daging kosong.
Anak makan bertambah-tambah balik sekolah. Okay kaknaz share resepi kat bawah ye.
Resepi Nasi Daging Utara
=====================
Bahan-bahan rebusan daging:
1 kg daging - potong kiub kecik-kecik
2 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara-cara:
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lada hitam. Tumis. Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis. Biar sampai pecah minyak sikit. Masuk air, daging, garam. Masak sampai daging empuk.
Dah empuk daging boleh keluarkan, nanti boleh potong nipis-nipis. Air rebusan nanti kita amik separuh untuk sup, letak daun sup + bawang goreng. Lagi separuh untuk masak nasi.
Bahan-bahan untuk nasi:
2 setengah pot beras - cuci, rendam dalam 5 minit sekejap
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, pelaga)
1 sudu besar butter untuk tumis
2 helai daun pandan - simpulkan
3/4 cawan susu cair
Air rebusan daging secukupnya
Cara-cara:
1) Tumis bahan hirisan, 4 sekawan dengan butter. Masuk pandan sekali. Dah naik wangi, masuk beras, susu cair, air rebusan daging. Ni pandai2 sukat ye. Sebab lain beras lain sukatan dia. Biasa saya sukat kedalaman beras sama dengan kedalaman air kat atas beras tu.
Biar masak dalam rice cooker.
Bahan-bahan untuk Sambal Air Asam Kerisik:
3 biji cili merah besar
6 biji cili padi - ikutla nak pedas mana
1 biji bawang besar - hiris
2 inci belacan bakar
2 biji tomato - potong 1/2 biji untuk kisar, yang lebih hiris
1 sudu besar kerisik - siapa suka kerisik lebih, boleh tambah
1/2 biji air limau kasturi - optional, kalau suka masam, boleh letak. Tak suka tak payah letak pun takpe.
Air asam
Garam
Gula
Cara-cara:
1) Kisar je semua kecuali kerisik, bawang besar, tomato. Tomato kaknaz amik dalam 1/2 biji kisar sekali. Yang lebih hiris. Kisar kasar sedap.
2) Dah siap kisar, masukkan hirisan bawang, tomato, kerisik. Kerisik ni ikut suka korang nak letak banyak ke sikit tau. Macam husband, suka kerisik banyak, tapi kaknaz tak suka rasa kerisik kuat sangat.
Perasakan dengan gula, garam ikut suka. Tambah jus limau kalau suka. Rasa dulu ikut tekak korang, baru adjust limau ok. Kalau dah ok, tak letak limau pun takpe. Kaknaz suka bau limau tu. Hihi
Siap! Selamat mencuba ye. Silakan #SHARE jika rasa bermanfaat.
p/s: Jemput follow FB kaknaz, dekat album ada resepi lain jugak.
Dulu pernah buat jugak resepi lain, tapi resepi ni lagi sedap!
Nasi daging lawan dengan sambal air asam+ kerisik. Ulam sikit. Dengan sup daging kosong.
Anak makan bertambah-tambah balik sekolah. Okay kaknaz share resepi kat bawah ye.
Resepi Nasi Daging Utara
=====================
Bahan-bahan rebusan daging:
1 kg daging - potong kiub kecik-kecik
2 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara-cara:
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lada hitam. Tumis. Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis. Biar sampai pecah minyak sikit. Masuk air, daging, garam. Masak sampai daging empuk.
Dah empuk daging boleh keluarkan, nanti boleh potong nipis-nipis. Air rebusan nanti kita amik separuh untuk sup, letak daun sup + bawang goreng. Lagi separuh untuk masak nasi.
Bahan-bahan untuk nasi:
2 setengah pot beras - cuci, rendam dalam 5 minit sekejap
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, pelaga)
1 sudu besar butter untuk tumis
2 helai daun pandan - simpulkan
3/4 cawan susu cair
Air rebusan daging secukupnya
Cara-cara:
1) Tumis bahan hirisan, 4 sekawan dengan butter. Masuk pandan sekali. Dah naik wangi, masuk beras, susu cair, air rebusan daging. Ni pandai2 sukat ye. Sebab lain beras lain sukatan dia. Biasa saya sukat kedalaman beras sama dengan kedalaman air kat atas beras tu.
Biar masak dalam rice cooker.
Bahan-bahan untuk Sambal Air Asam Kerisik:
3 biji cili merah besar
6 biji cili padi - ikutla nak pedas mana
1 biji bawang besar - hiris
2 inci belacan bakar
2 biji tomato - potong 1/2 biji untuk kisar, yang lebih hiris
1 sudu besar kerisik - siapa suka kerisik lebih, boleh tambah
1/2 biji air limau kasturi - optional, kalau suka masam, boleh letak. Tak suka tak payah letak pun takpe.
Air asam
Garam
Gula
Cara-cara:
1) Kisar je semua kecuali kerisik, bawang besar, tomato. Tomato kaknaz amik dalam 1/2 biji kisar sekali. Yang lebih hiris. Kisar kasar sedap.
2) Dah siap kisar, masukkan hirisan bawang, tomato, kerisik. Kerisik ni ikut suka korang nak letak banyak ke sikit tau. Macam husband, suka kerisik banyak, tapi kaknaz tak suka rasa kerisik kuat sangat.
Perasakan dengan gula, garam ikut suka. Tambah jus limau kalau suka. Rasa dulu ikut tekak korang, baru adjust limau ok. Kalau dah ok, tak letak limau pun takpe. Kaknaz suka bau limau tu. Hihi
Siap! Selamat mencuba ye. Silakan #SHARE jika rasa bermanfaat.
p/s: Jemput follow FB kaknaz, dekat album ada resepi lain jugak.