Skip to main content

RESEPI NASI DAGING UTARA SEDAP

Hari tu test masak Nasi Daging Utara. Ada yang minta resepi. Resepi ni kaknaz simpan dari tahun lepas lagi. Kaknaz ubah sikit-sikit tengok bahan yang ada. Tudia tahun ni baru rajin nak masak. Hihi

Dulu pernah buat jugak resepi lain, tapi resepi ni lagi sedap!

Nasi daging lawan dengan sambal air asam+ kerisik. Ulam sikit. Dengan sup daging kosong.

Anak makan bertambah-tambah balik sekolah. Okay kaknaz share resepi kat bawah ye.

Resepi Nasi Daging Utara
=====================

Bahan-bahan rebusan daging:
1 kg daging - potong kiub kecik-kecik
2 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara-cara:
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lada hitam. Tumis. Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis. Biar sampai pecah minyak sikit. Masuk air, daging, garam. Masak sampai daging empuk.

Dah empuk daging boleh keluarkan, nanti boleh potong nipis-nipis. Air rebusan nanti kita amik separuh untuk sup, letak daun sup + bawang goreng. Lagi separuh untuk masak nasi.

Bahan-bahan untuk nasi:
2 setengah pot beras - cuci, rendam dalam 5 minit sekejap
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, pelaga)
1 sudu besar butter untuk tumis
2 helai daun pandan - simpulkan
3/4 cawan susu cair
Air rebusan daging secukupnya

Cara-cara:
1) Tumis bahan hirisan, 4 sekawan dengan butter. Masuk pandan sekali. Dah naik wangi, masuk beras, susu cair, air rebusan daging. Ni pandai2 sukat ye. Sebab lain beras lain sukatan dia. Biasa saya sukat kedalaman beras sama dengan kedalaman air kat atas beras tu.

Biar masak dalam rice cooker.

Bahan-bahan untuk Sambal Air Asam Kerisik:
3 biji cili merah besar
6 biji cili padi - ikutla nak pedas mana
1 biji bawang besar - hiris
2 inci belacan bakar
2 biji tomato - potong 1/2 biji untuk kisar, yang lebih hiris
1 sudu besar kerisik - siapa suka kerisik lebih, boleh tambah
1/2 biji air limau kasturi - optional, kalau suka masam, boleh letak. Tak suka tak payah letak pun takpe.
Air asam
Garam
Gula

Cara-cara:
1) Kisar je semua kecuali kerisik, bawang besar, tomato. Tomato kaknaz amik dalam 1/2 biji kisar sekali. Yang lebih hiris. Kisar kasar sedap.

2) Dah siap kisar, masukkan hirisan bawang, tomato, kerisik. Kerisik ni ikut suka korang nak letak banyak ke sikit tau. Macam husband, suka kerisik banyak, tapi kaknaz tak suka rasa kerisik kuat sangat.

Perasakan dengan gula, garam ikut suka. Tambah jus limau kalau suka. Rasa dulu ikut tekak korang, baru adjust limau ok. Kalau dah ok, tak letak limau pun takpe. Kaknaz suka bau limau tu. Hihi

Siap! Selamat mencuba ye. Silakan #SHARE jika rasa bermanfaat.

p/s: Jemput follow FB kaknaz, dekat album ada resepi lain jugak.

Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS DENGAN BLACKPEPPER SOS & MASH POTATO

Dia mai pulak dah. Why so serious petang-petang ni? Meh kaknaz banjer ayam golek sekor ni. Boleh buat makan dinner pulak. Kikiki. . Ni la ayam panggang semalam yang kaknaz buat. Makan dengan kuah blackpepper, mash potato, salad, dengan fries. Alhamdulillah, menjadik. Resepi ihsan dari Tuan Suami. Kihkihkih. Suami kaknaz ni memang pakar bako-membako nih. . Nak resepi? Meh kaknaz share resepi untuk ayam, kuah dengan mash potato sekali. Hah! Complete!  😍 . . RESEPI AYAM PANGGANG ===================== . Bahan-bahan: Sekor ayam togel. Nak belah dua pun boleh aih. 4 biji bawang besar saiz sederhana. 5-6 biji bawang putih. 2 inci halia 2 sudu besar lada hitam, nak kurang, nak lebih, suka suka hatilah 😂 2 sudu besar mix herbs 3 sudu besar madu 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos lada hitam 1 ketul pati ayam 1 sudu besar gula 1 1/2 sudu teh garam Air sikit untuk kisar Mentega sikit untuk bakar Optional- boleh renjis Smoked Flavour Liquid Chef Ammar ...