Skip to main content

RESEPI NASI DAGING UTARA SEDAP

Hari tu test masak Nasi Daging Utara. Ada yang minta resepi. Resepi ni kaknaz simpan dari tahun lepas lagi. Kaknaz ubah sikit-sikit tengok bahan yang ada. Tudia tahun ni baru rajin nak masak. Hihi

Dulu pernah buat jugak resepi lain, tapi resepi ni lagi sedap!

Nasi daging lawan dengan sambal air asam+ kerisik. Ulam sikit. Dengan sup daging kosong.

Anak makan bertambah-tambah balik sekolah. Okay kaknaz share resepi kat bawah ye.

Resepi Nasi Daging Utara
=====================

Bahan-bahan rebusan daging:
1 kg daging - potong kiub kecik-kecik
2 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara-cara:
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lada hitam. Tumis. Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis. Biar sampai pecah minyak sikit. Masuk air, daging, garam. Masak sampai daging empuk.

Dah empuk daging boleh keluarkan, nanti boleh potong nipis-nipis. Air rebusan nanti kita amik separuh untuk sup, letak daun sup + bawang goreng. Lagi separuh untuk masak nasi.

Bahan-bahan untuk nasi:
2 setengah pot beras - cuci, rendam dalam 5 minit sekejap
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, pelaga)
1 sudu besar butter untuk tumis
2 helai daun pandan - simpulkan
3/4 cawan susu cair
Air rebusan daging secukupnya

Cara-cara:
1) Tumis bahan hirisan, 4 sekawan dengan butter. Masuk pandan sekali. Dah naik wangi, masuk beras, susu cair, air rebusan daging. Ni pandai2 sukat ye. Sebab lain beras lain sukatan dia. Biasa saya sukat kedalaman beras sama dengan kedalaman air kat atas beras tu.

Biar masak dalam rice cooker.

Bahan-bahan untuk Sambal Air Asam Kerisik:
3 biji cili merah besar
6 biji cili padi - ikutla nak pedas mana
1 biji bawang besar - hiris
2 inci belacan bakar
2 biji tomato - potong 1/2 biji untuk kisar, yang lebih hiris
1 sudu besar kerisik - siapa suka kerisik lebih, boleh tambah
1/2 biji air limau kasturi - optional, kalau suka masam, boleh letak. Tak suka tak payah letak pun takpe.
Air asam
Garam
Gula

Cara-cara:
1) Kisar je semua kecuali kerisik, bawang besar, tomato. Tomato kaknaz amik dalam 1/2 biji kisar sekali. Yang lebih hiris. Kisar kasar sedap.

2) Dah siap kisar, masukkan hirisan bawang, tomato, kerisik. Kerisik ni ikut suka korang nak letak banyak ke sikit tau. Macam husband, suka kerisik banyak, tapi kaknaz tak suka rasa kerisik kuat sangat.

Perasakan dengan gula, garam ikut suka. Tambah jus limau kalau suka. Rasa dulu ikut tekak korang, baru adjust limau ok. Kalau dah ok, tak letak limau pun takpe. Kaknaz suka bau limau tu. Hihi

Siap! Selamat mencuba ye. Silakan #SHARE jika rasa bermanfaat.

p/s: Jemput follow FB kaknaz, dekat album ada resepi lain jugak.

Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r