Skip to main content

RESEPI KIMCHI KOREA ALA MALAYSIA

Terjebak dengan movie 'KIMCI UNTUK AWAK', kecuq la hai tengok kimci. Slurrp slurrp tengok diorang makan. Waduh-waduh. terus cari resepi nak buat kimci ni. Ingatkan susah. Senang je rupanya buat kimci ni tau. Jom kita belajar buat kimci yang simple ni.


Bahan-bahan mentah:


1 biji kobis panjang, dibelah 2 atau 4 memanjang. Lepas tu potong kecik-kecik dalam 2 cm.
Korang kalau taknak potong kecik, nak biar panjang pun boleh.
1/2 cawan garam kasar. Garam halus pun boleh la kalau takde. Untuk perap kobis ni.
2 biji lobak merah - dihiris menjadi batang mancis
Kucai, dipotong memanjang dalam 2 inci. Ikut suka nak banyak mana.
1 ikat daun bawang, dipotong memanjang dalam 2 inci
3 sudu besar serbuk cili - kaknaz pakai brand Babas. Orang Korea pakai 'kochukaru', lada kasar.  Boleh tengok FB OmmaSón by FaezAmer Korean Kitchen. Diorang ada jual.

Bahan kanji:
2sudu besar tepung pulut (kaknaz pakai tepung beras, tepung pulut non hado)
2 sudu besar gula perang
3/4 cawan air

Bahan kisar
1 ulas bawang besar Holland (kuning)
1 biji epal merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar cencaluk (kalau suka)


Cara-Cara:
1) Kobis dibersihkan. Bersih selai-selai tau. Takut ada ulat hijo menyorok celah-celah tu. Tabur garam. Pastu gaul-gaul. Ulang step yang sama nagi semua daun kena garam. Setiap 30 minit balik-balikkan. Perap dalam 3-4 jam. Kobis akan mengecut dan layu. Nanti air dari kobis akan keluar.

Lepas 3-4 jam, cuci semua garam dari kobis. Rasa kobis tu, jika masih masin, cuci lagi. Lepas cuci,  perah air dari kobis sehingga kobis kering. Tapis dan biarkan seketika.


2) Untuk kanji pulak, masuk tepung, gula perang dan air dalam periuk kecil. Masak sekejap sampai pekat dan dan keluar bubble.

3) Kisar semua bahan kisar. Masukkan sikit kanji yang kita masak tadi, setakat boleh pusing pengisar je. Jangan masuk semua tau. Masuk panas-panas pun takpe. Kisar sampai halus.

4) Sediakan satu besen/mangkuk besar. Satukan bahan kisar dan serbuk cili. Gaul rata. Cuba rasa sikit, tambah gula/garam kalau perlu. Boleh tambah lagi lebihan kanji tadi

5) Masukkan kobis, lobak merah dan daun bawang ke dalam besen berisi bahan sos kimchi tadi. Gaul sebati. Pastikan setiap helai kobis kena dengan sos kimchi ni.

6) Masukkan ke dalam bekas bertutup dan biar sehingga 1-2 hari sehingga kimchi menapai. Kalau tengok naik buih-buih tu, kimchi dah siap boleh makan. Boleh makan dengan panas-panas, buat nasi goreng kimchi, makan dengan megi, dan boleh makan macam tu je tau. Fuhhh. dapppp ooo.

Try la tau. Kimchi ni tinggi antioksidan. Dapat lambatkan penuaan. Sebab tu orang korea comey-comey. Boleh Follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan ye. Thanx sudi singgah sini.
























Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r