Terjebak dengan movie 'KIMCI UNTUK AWAK', kecuq la hai tengok kimci. Slurrp slurrp tengok diorang makan. Waduh-waduh. terus cari resepi nak buat kimci ni. Ingatkan susah. Senang je rupanya buat kimci ni tau. Jom kita belajar buat kimci yang simple ni.
Bahan-bahan mentah:
3 sudu besar serbuk cili - kaknaz pakai brand Babas. Orang Korea pakai 'kochukaru', lada kasar. Boleh tengok FB OmmaSón by FaezAmer Korean Kitchen. Diorang ada jual.
Bahan kanji:
2sudu besar tepung pulut (kaknaz pakai tepung beras, tepung pulut non hado)
2 sudu besar gula perang
3/4 cawan air
Bahan kisar
1 ulas bawang besar Holland (kuning)
1 biji epal merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar cencaluk (kalau suka)
Cara-Cara:
Bahan-bahan mentah:
1 biji kobis panjang, dibelah 2 atau 4 memanjang. Lepas tu potong kecik-kecik dalam 2 cm.
Korang kalau taknak potong kecik, nak biar panjang pun boleh.
1/2 cawan garam kasar. Garam halus pun boleh la kalau takde. Untuk perap kobis ni.
2 biji lobak merah - dihiris menjadi batang mancis
Kucai, dipotong memanjang dalam 2 inci. Ikut suka nak banyak mana.
1 ikat daun bawang, dipotong memanjang dalam 2 inci
Bahan kanji:
2sudu besar tepung pulut (kaknaz pakai tepung beras, tepung pulut non hado)
2 sudu besar gula perang
3/4 cawan air
Bahan kisar
1 ulas bawang besar Holland (kuning)
1 biji epal merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar cencaluk (kalau suka)
Cara-Cara:
1) Kobis dibersihkan. Bersih selai-selai tau. Takut ada ulat hijo menyorok celah-celah tu. Tabur garam. Pastu gaul-gaul. Ulang step yang sama nagi semua daun kena garam. Setiap 30 minit balik-balikkan. Perap dalam 3-4 jam. Kobis akan mengecut dan layu. Nanti air dari kobis akan keluar.
Lepas 3-4 jam, cuci semua garam dari kobis. Rasa kobis tu, jika masih masin, cuci lagi. Lepas cuci, perah air dari kobis sehingga kobis kering. Tapis dan biarkan seketika.
2) Untuk kanji pulak, masuk tepung, gula perang dan air dalam periuk kecil. Masak sekejap sampai pekat dan dan keluar bubble.
3) Kisar semua bahan kisar. Masukkan sikit kanji yang kita masak tadi, setakat boleh pusing pengisar je. Jangan masuk semua tau. Masuk panas-panas pun takpe. Kisar sampai halus.
4) Sediakan satu besen/mangkuk besar. Satukan bahan kisar dan serbuk cili. Gaul rata. Cuba rasa sikit, tambah gula/garam kalau perlu. Boleh tambah lagi lebihan kanji tadi
5) Masukkan kobis, lobak merah dan daun bawang ke dalam besen berisi bahan sos kimchi tadi. Gaul sebati. Pastikan setiap helai kobis kena dengan sos kimchi ni.
6) Masukkan ke dalam bekas bertutup dan biar sehingga 1-2 hari sehingga kimchi menapai. Kalau tengok naik buih-buih tu, kimchi dah siap boleh makan. Boleh makan dengan panas-panas, buat nasi goreng kimchi, makan dengan megi, dan boleh makan macam tu je tau. Fuhhh. dapppp ooo.
Try la tau. Kimchi ni tinggi antioksidan. Dapat lambatkan penuaan. Sebab tu orang korea comey-comey. Boleh Follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan ye. Thanx sudi singgah sini.