Hujan petang-petang ni. Mesti ramai yang suka makan panas-panas nak bagi badan panas musim sejuk-sejuk ni kan. Ok, petang ni sambil tengok #Sinar tadi, kaknaz nak taip RESEPI SIZZLING YEE MEE paling mudah. Balik keje nanti boleh buat. Zassss, kejap je siap! Hehehe
.
.
Bahan-bahan:
Yee mee
Ayam - potong kecil
Sawi
Cendawan shitake kering - direndam hingga lembut dan dipotong. (stok kaknaz takde, pakai cendawan inoki pun bolehla😂)
5 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - hiris
5 biji cili kering - potong pendek-pendek
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat (ni kaknaz tak pakai)
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung + secawan air, kalau cair boleh tambah lagi
Minyak untuk menumis
Air
.
.
.
Bahan-bahan:
Yee mee
Ayam - potong kecil
Sawi
Cendawan shitake kering - direndam hingga lembut dan dipotong. (stok kaknaz takde, pakai cendawan inoki pun bolehla😂)
5 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - hiris
5 biji cili kering - potong pendek-pendek
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat (ni kaknaz tak pakai)
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung + secawan air, kalau cair boleh tambah lagi
Minyak untuk menumis
Air
.
Cara-cara:
1) Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.
.
2) Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat, serbuk lada hitam dan air. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan. Biarkan dalam 5 minit.
.
3) Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat. Masukkan minyak bijan, sawi dan gaul rata. Tutup api.
.
4) Bila nak hidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam pan kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, dan pecahkan sebiji telur. Kalau nak kuah banyak, tambah la lagi. Biar mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Nyum nyum.
.
.
2) Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat, serbuk lada hitam dan air. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan. Biarkan dalam 5 minit.
.
3) Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat. Masukkan minyak bijan, sawi dan gaul rata. Tutup api.
.
4) Bila nak hidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam pan kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, dan pecahkan sebiji telur. Kalau nak kuah banyak, tambah la lagi. Biar mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Nyum nyum.
.
Selamat mencuba tau. Sudi-sudilah FOLLOW FB kaknaz, Sharinaz Redwan dekat album ada resepi lain jugak. Jom tengok gambar kat bawah.