Skip to main content

RENEW SSM SECARA ONLINE JE


Korang tau tak sekarang nak renew SSM dah senang. Tak perlu pegi kaunter SSM / bank atau kiosk dah. Semuanya kat hujung jari je. Dulu kes company kaknaz terkubur sebab ni la. Malas betul nak keluar pegi renew. Last-last kena buat company baru . Yela, bulan pertama lewat kena bayar RM30. Bulan berikutnya RM10. Kopakk. Baik buat company baru. kikiki
.
Ok meh kaknaz ajar STEP BY STEP macam mana nak buat.
1) Pegi dekat link ni ---> https://ezbiz.ssm.com.my, sila SIGN UP.
.
2) Nanti korang akan dapat emel dari EzBiz. (Rujuk gambar 2). Dah dapat emel tu, kena print out. Dalam masa 14 hari, korang kena aktifkan dekat mana-mana kaunter SSM untuk seumur hidup. Jangan lupa bawak IC sekali.
.
3) Dah aktifkan, balik tu boleh log in semula. Klik tab 'My Bussiness Services' > 'Renewal By Owners'. (Rujuk gambar 3)
.
4) Tadaaaaa. Nama company korang dah masuk kat sistem. (Rujuk gambar 4)
.
5) Klik 'Action'. Keluar semua info, nak renew berapa tahun, kena kompaun lambat bayar ke tak. Kaknaz kena jugak ritu. Aduss, terbang duit..hahaa. Padan muka. Sape suruh tangguh. Ok, dah isi semua, korang boleh klik button 'Proceed to Payment'. Kaknaznya button tak aktif, sebab dah renew siap-siap kat kaunter tadi. Heee. Pastu follow je step bayaran. DONE! (Rujuk gambar 5)
.
6) Psstt..psst. kita bukan boleh renew je tau, nak tambah bisnes lain pun boleh dalam company kita. Ada banyak service boleh buat tanpa pegi SSM. Senang kan? Dah, korang kalau tak pasti boleh calling-calling SSM sendiri tanya, HOTLINE 603-7721 4000. Jangan tanya kaknaz soklan pelik-pelik, kaknaz ni jual minyak je. Tak keje kat SSM. hahahha.
.
Servis ni baru lagi, baru tahun ni start. Untuk sesiapa yang baru nak register SSM pun boleh terus pakai sistem ni. Tapi rasanya untuk first time, masih kena pegi kaunter SSM dulu untuk aktifkan.
.
Jadi jangan jadikan alasan takde masa nak pegi renew dah pasni. Kaknaz nak ucap terima kasih jugak untuk staff SSM Putrajaya, Encik Zulhilmi. Sangat mesra pelanggan. Tak kekok berurusan. So, korang, macam mana? Dapat sesuatu? Kalau rasa info ni berguna, boleh klik 'Share' ramai-ramai, supaya semua peniaga tau pasal EzBiz Online ni ye. 












Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r