Skip to main content

FAKTA ARGAN


Argania merupakan genus tumbuhan yang mengandungi spesies tunggal Argania spinosa, yang dikenali sebagai argan. Tumbuhan endemik yang tumbuh pada permukaan sebahagian tanah mendapan yang mengandungi 'calcium carbonate' di lembah Sous yang terletak di barat daya Maghribi.
.
Pada masa ini, ia boleh didapati hanya di kawasan seluas kira-kira 8 000 km2 (3 100 batu persegi) di barat daya Maghribi (wilayah Souss-Massa-Drâa). Argan tumbuh 8-10 m (26-33 kaki) tinggi dan hidup sehingga 200 tahun.
.
Pohonnya berduri, dengan batang bercabang serta kasar. Cambah-cambah dahannya mempunyai lilitan kira-kira 70 m (230 kaki) dan bercambah ke bawah menghampiri permukaan tanah.
.
Daunnya kecil 2-4 cm (0.79-1.57) panjang dan bujur dengan hujungnya bulat. Mempunyai bunga yang kecil dengan lima kelopak kuning-hijau pucat. Musim bunga adalah pada bulan April. Buah-buahnya bersaiz sekitar 2-4 cm (0.79-1.57) panjang dan 1.5-3 cm (0.59-1.18 inci) lebar dan tebal.
.
Kulit buahnya wangi tetapi menghasilkan bauan yang tidak berapa menyenangkan. Kulit ini menyelaputi kacang yang keras di dalamnya yang mengandungi satu (kadang-kadang dua atau tiga), biji yang kaya dengan minyak bijian yang banyak manfaatnya.
.
Buah-buah ini mengambil masa lebih setahun untuk matang, ranum pada bulan Jun hingga Julai tahun berikutnya.
.
Untuk pembelian / berminat menjadi agen@dropship kami, boleh hubungi terus di www.wasap.my/601119449075.


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni...