Skip to main content

FAKTA ARGAN


Argania merupakan genus tumbuhan yang mengandungi spesies tunggal Argania spinosa, yang dikenali sebagai argan. Tumbuhan endemik yang tumbuh pada permukaan sebahagian tanah mendapan yang mengandungi 'calcium carbonate' di lembah Sous yang terletak di barat daya Maghribi.
.
Pada masa ini, ia boleh didapati hanya di kawasan seluas kira-kira 8 000 km2 (3 100 batu persegi) di barat daya Maghribi (wilayah Souss-Massa-Drâa). Argan tumbuh 8-10 m (26-33 kaki) tinggi dan hidup sehingga 200 tahun.
.
Pohonnya berduri, dengan batang bercabang serta kasar. Cambah-cambah dahannya mempunyai lilitan kira-kira 70 m (230 kaki) dan bercambah ke bawah menghampiri permukaan tanah.
.
Daunnya kecil 2-4 cm (0.79-1.57) panjang dan bujur dengan hujungnya bulat. Mempunyai bunga yang kecil dengan lima kelopak kuning-hijau pucat. Musim bunga adalah pada bulan April. Buah-buahnya bersaiz sekitar 2-4 cm (0.79-1.57) panjang dan 1.5-3 cm (0.59-1.18 inci) lebar dan tebal.
.
Kulit buahnya wangi tetapi menghasilkan bauan yang tidak berapa menyenangkan. Kulit ini menyelaputi kacang yang keras di dalamnya yang mengandungi satu (kadang-kadang dua atau tiga), biji yang kaya dengan minyak bijian yang banyak manfaatnya.
.
Buah-buah ini mengambil masa lebih setahun untuk matang, ranum pada bulan Jun hingga Julai tahun berikutnya.
.
Untuk pembelian / berminat menjadi agen@dropship kami, boleh hubungi terus di www.wasap.my/601119449075.


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r