Hari ni try buat sardin masak lemak cili api. Sedap gak.
.
Resepi:
1 tin besar sardin (kaknaz pakai King Cup)
Santan 1 bungkus kecil / 1 kotak kecil
Bawang besar sebiji
Bawang putih 2 biji
Cili padi ikut pedas macam mana nak
Serai 2 batang-katok
Kunyit hidup - 1 inci
Asam keping - 2 keping
Terung bulat - 2 biji belah 4.
(Kaknaz suka goreng dulu bagi lembut. Senang nanti masuk je dalam kuah. Hihi. Goreng cepat sikit dia masak.)
Garam
.
Cara
1) Tumbuk bawang besar, bawang putih, kunyit hidup.
Masuk dalam periuk, masuk serai, asam keping dan santan sekali.
.
2) Dah didih, masuk sardin semua sekali. Kaknaz suka masuk kuah dia sekali. Kalau nak masukkan ikan je pun boleh. Biar didih jap perasakan dengan garam.
.
Siapp!! Selamat Mencuba.😍
Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d