Siapa suka makan ayam goreng KFC?
.
Tengah hari ni KakNaz nak share semula resepi ayam goreng ala kepci, krup krap krup krap ni. Kali ni kaknaz nak share dalam album, senang kaknaz nak refer balik. Kaknaz pun bukanlah ingat sangat, nak masak baru kelam-kabut dok cari resepi. Hahaha
.
Dah banyak kali jugak cuba resepi ni. Cari dekat google, lama dah la. Lepas cuba, terus simpan sebab sedap. Ni nak kongsi dengan korang STEP - BY - STEP tau.
.
Tahun lepas kaknaz pernah share dah, alhamdulillah ramai dah cuba. Ada yang hantar gambar kat komen katanya menjadi dan sedap!
.
Kalau nak tengok post asal boleh klik link ni ye, boleh tengok gambar kat komen, ada yang hantar:
https://www.facebook.com/ enazzyusrinmernas.mychoice/ posts/ 10155033569262892?pnref=sto ry
.
Jemput Follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan, dan visit blog kaknaz, https:// diarikaknaz.blogspot.my/.
.
Ada juga resepi lain yang kaknaz share. Kaknaz tak pandai masak sangat, semua dari hasil searching dan practice..hihihihi
.
Semoga bermanfaat untuk semua. Yang dah cuba mehla post gambar kat komen
.
.
Nak kulit sentiasa lembut dan lembap? Klik Pure Argan Oil Malaysia by Rinaz
.
Tengah hari ni KakNaz nak share semula resepi ayam goreng ala kepci, krup krap krup krap ni. Kali ni kaknaz nak share dalam album, senang kaknaz nak refer balik. Kaknaz pun bukanlah ingat sangat, nak masak baru kelam-kabut dok cari resepi. Hahaha
.
Dah banyak kali jugak cuba resepi ni. Cari dekat google, lama dah la. Lepas cuba, terus simpan sebab sedap. Ni nak kongsi dengan korang STEP - BY - STEP tau.
.
Tahun lepas kaknaz pernah share dah, alhamdulillah ramai dah cuba. Ada yang hantar gambar kat komen katanya menjadi dan sedap!
.
Kalau nak tengok post asal boleh klik link ni ye, boleh tengok gambar kat komen, ada yang hantar:
https://www.facebook.com/
.
Jemput Follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan, dan visit blog kaknaz, https://
.
Ada juga resepi lain yang kaknaz share. Kaknaz tak pandai masak sangat, semua dari hasil searching dan practice..hihihihi
.
Semoga bermanfaat untuk semua. Yang dah cuba mehla post gambar kat komen
.
.
Nak kulit sentiasa lembut dan lembap? Klik Pure Argan Oil Malaysia by Rinaz
Ayam goreng yang sedap, bila isi dalam dia kekal juicy dan lembut. Tips - goreng dengan kaedah deep fry. Baru jus dia tak keluar masa masak.
.
.
Geram jek tengok kerak-kerak dia tu kan ..hihi
.
.
Ok ni bahan-bahan untuk perapan ayam. Kalau nak sedap kena perap paling kurang sejam tau.
STEP 1:
Bahan-bahan Perap untuk ayam:
Ayam sekor - Cik Naz potong 10
Bawang putih - 8 ulas, tumbuk
Serbuk kari - 1 sudu besar (Boleh tambah kalau suka rasa kari lebih)
Serbuk cili - 2 sudu besar (yg suka pedas, boleh tambah lagi)
Soda bikarbonat - 1/2 sudu teh
Garam - 2 sudu teh
Perasa - 1 sudu teh, Cik Naz pakai PASTI sedap. Kompem sedap..kihkih. Taknak letak pun xpe.
Sedikit air - Nak bagi semua bahan ni senang digaul nanti.
Korang gaul semua sekali dalam ayam tu. Bagi mesra. Perap sejam.
Macam ni lah rupanya bila dah gaul. Tutup, simpan dalam fridge.
.
.
STEP 2:
Sediakan bahan untuk salut ayam.
Tepung jagung - 2 cawan
Tepung gandum - 1/2 cawan
Serbuk cili - 1/2 sudu besar
Serbuk kari - 1/2 sudu besar (xde dalam gambar, lupa nak letak)
Soda bikarbonat - 1/2 sudu teh
Garam - 1 sudu teh
Telur - 1 biji, basuh dulu tau
Sediakan bahan untuk salut ayam.
Tepung jagung - 2 cawan
Tepung gandum - 1/2 cawan
Serbuk cili - 1/2 sudu besar
Serbuk kari - 1/2 sudu besar (xde dalam gambar, lupa nak letak)
Soda bikarbonat - 1/2 sudu teh
Garam - 1 sudu teh
Telur - 1 biji, basuh dulu tau
.
.
STEP 3:
Masukkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk cili, serbuk kari, soda bikarbonat dan garam dalam satu bekas bertutup..
Masukkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk cili, serbuk kari, soda bikarbonat dan garam dalam satu bekas bertutup..
.
.
Kak Naz pakai bekas ice cream je. Pastu kocak2 la bekas tu bagi semua bahan sebati.
.
.
STEP 4:
Pecah telur dalam pinggan. Kacau dengan garfu.
Pecah telur dalam pinggan. Kacau dengan garfu.
.
.
STEP 5:
Celup ayam yang dah perap tadi dalam telur.
Celup ayam yang dah perap tadi dalam telur.
.
.
STEP 6:
Next, salut pulak dengan tepung yang kita dah mix tadi. Letak je dalam bekas tu. Pastu tutup, goncang-goncang bekas tu bagi tepung elok salut semua.
Ha, kan senang. Xdela melekat-lekat tepung kat tangan korang.
Next, salut pulak dengan tepung yang kita dah mix tadi. Letak je dalam bekas tu. Pastu tutup, goncang-goncang bekas tu bagi tepung elok salut semua.
Ha, kan senang. Xdela melekat-lekat tepung kat tangan korang.
.
.
STEP 7:
Masuk dalam minyak yang dah betul-betul panas. Kena masak dalam deep fry tau. Masak dalam periuk je. Baru masak sekata. Dalam dia akan kekal juicy. Tips goreng ayam ni.
Biasa dia dah masak akan timbul. Api sederhana je, sebab takut dalam tak masak.
Masuk dalam minyak yang dah betul-betul panas. Kena masak dalam deep fry tau. Masak dalam periuk je. Baru masak sekata. Dalam dia akan kekal juicy. Tips goreng ayam ni.
Biasa dia dah masak akan timbul. Api sederhana je, sebab takut dalam tak masak.
.
.
Tadaaaa... siap dah. Simple je menu. Tambah nasik sikit. Hehe. Anak-anak mesti suka.
Kalau rajin boleh buat coslow dengan mashed potato. Perfecto!
Cuba jangan tak cuba!
Kalau rajin boleh buat coslow dengan mashed potato. Perfecto!
Cuba jangan tak cuba!