Skip to main content

RESEPI AYAM GORENG KARI RANGUP ALA KFC SEDAP

Siapa suka makan ayam goreng KFC? 
.
Tengah hari ni KakNaz nak share semula resepi ayam goreng ala kepci, krup krap krup krap ni. Kali ni kaknaz nak share dalam album, senang kaknaz nak refer balik. Kaknaz pun bukanlah ingat sangat, nak masak baru kelam-kabut dok cari resepi. Hahaha 
.
Dah banyak kali jugak cuba resepi ni. Cari dekat google, lama dah la. Lepas cuba, terus simpan sebab sedap. Ni nak kongsi dengan korang STEP - BY - STEP tau.
.
Tahun lepas kaknaz pernah share dah, alhamdulillah ramai dah cuba. Ada yang hantar gambar kat komen katanya menjadi dan sedap!
.
Kalau nak tengok post asal boleh klik link ni ye, boleh tengok gambar kat komen, ada yang hantar:

https://www.facebook.com/enazzyusrinmernas.mychoice/posts/10155033569262892?pnref=story
.
Jemput Follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan, dan visit blog kaknaz, https://diarikaknaz.blogspot.my/.
.
Ada juga resepi lain yang kaknaz share. Kaknaz tak pandai masak sangat, semua dari hasil searching dan practice..hihihihi
.
Semoga bermanfaat untuk semua. Yang dah cuba mehla post gambar kat komen 
.
.

Nak kulit sentiasa lembut dan lembap? Klik Pure Argan Oil Malaysia by Rinaz




Ayam goreng yang sedap, bila isi dalam dia kekal juicy dan lembut. Tips - goreng dengan kaedah deep fry. Baru jus dia tak keluar masa masak.

.
.


Geram jek tengok kerak-kerak dia tu kan ..hihi
.
.


Ok ni bahan-bahan untuk perapan ayam. Kalau nak sedap kena perap paling kurang sejam tau.

STEP 1:

Bahan-bahan Perap untuk ayam:

Ayam sekor - Cik Naz potong 10
Bawang putih - 8 ulas, tumbuk
Serbuk kari - 1 sudu besar (Boleh tambah kalau suka rasa kari lebih)
Serbuk cili - 2 sudu besar (yg suka pedas, boleh tambah lagi) 
Soda bikarbonat - 1/2 sudu teh
Garam - 2 sudu teh
Perasa - 1 sudu teh, Cik Naz pakai PASTI sedap. Kompem sedap..kihkih. Taknak letak pun xpe.
Sedikit air - Nak bagi semua bahan ni senang digaul nanti.

Korang gaul semua sekali dalam ayam tu. Bagi mesra. Perap sejam.







Macam ni lah rupanya bila dah gaul. Tutup, simpan dalam fridge.
.
.


STEP 2:

Sediakan bahan untuk salut ayam.

Tepung jagung - 2 cawan
Tepung gandum - 1/2 cawan
Serbuk cili - 1/2 sudu besar
Serbuk kari - 1/2 sudu besar (xde dalam gambar, lupa nak letak)
Soda bikarbonat - 1/2 sudu teh
Garam - 1 sudu teh
Telur - 1 biji, basuh dulu tau

.
.


STEP 3:

Masukkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk cili, serbuk kari, soda bikarbonat dan garam dalam satu bekas bertutup..
.
.



Kak Naz pakai bekas ice cream je. Pastu kocak2 la bekas tu bagi semua bahan sebati.
.
.



STEP 4:

Pecah telur dalam pinggan. Kacau dengan garfu.
.
.



STEP 5:

Celup ayam yang dah perap tadi dalam telur.
.
.


STEP 6:

Next, salut pulak dengan tepung yang kita dah mix tadi. Letak je dalam bekas tu. Pastu tutup, goncang-goncang bekas tu bagi tepung elok salut semua. 

Ha, kan senang. Xdela melekat-lekat tepung kat tangan korang.
.
.


STEP 7:

Masuk dalam minyak yang dah betul-betul panas. Kena masak dalam deep fry tau. Masak dalam periuk je. Baru masak sekata. Dalam dia akan kekal juicy. Tips goreng ayam ni.

Biasa dia dah masak akan timbul. Api sederhana je, sebab takut dalam tak masak.
.
.



Tadaaaa... siap dah. Simple je menu. Tambah nasik sikit. Hehe. Anak-anak mesti suka. 

Kalau rajin boleh buat coslow dengan mashed potato. Perfecto!

Cuba jangan tak cuba!

Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r