Skip to main content

RESEPI MURTABAK ROTI CHEESY

Assalamualaikum…
Hari ni mama over rajin…dah lama share resepi ni dekat FB ..hari ni baru sempat nak buat..atau erti kata lain mood rajin tu datang..hehehe..
Resepi ni ada yg saya ubah..ikut citarasa kan..ok jom kita tgk bahan2 dan cara2 nak buatnya..
Bahan-bahannya
✦ 10 keping roti Gardinier
✦ 1 biji bawang besar dipotong dadu
✦ 3 ulas bawang putih potong halus
✦ 1 paket daging hancur(Ramly burger)
✦ 1/3 biji lada benggala merah, potong dadu
✦ 1/3 biji lada benggala kuning, potong dadu
✦ 3 1/2 sudu besar rempah kurma
✦ 1 biji ubi kentang dipotong dadu
✦ 5 biji telur
✦ 1 gelas susu segar
✦ 3 sudu besar sos tomato spageti
✦ 1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis
✦ Garam secukup rasa
✦ Oregano
Cara memasak inti
1- Panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air.Goreng hingga garing. Seterusnya masukkan sos tomato spageti.
2- Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar, lada benggala dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Tambah sedikit air jika kentang belum empuk. Kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakan murtabak daging
1- Pukul telur, susu dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang (better kalau dpt 4 segi, mama pakai bulat je, ni je yg hado) yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan. 
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan. Mama bakar dalam magic pan je..masa bakar sama jugak, 40 mnt.
Jom layan lagi beberapa keping murtabak mama ni…sedap makan dengan sos…;););)
Ok itu dulu perkongsian kali ni…Harap dapat mencuba ye..mama masak ni utk minum petang, memang sedap!








Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d

RESEPI PIZZA HOMEMADE PALING MUDAH

Dinner hari tu buat pizza je. Anak bongsu demam je. Nak makan nasik tak lalu. Mintak mama buat pizza. Alhamdulillah lalu la jugak. Habis sepotong sampai terbelahak dia makan kenyang. Happy mama. Hihi. Ok ni resepi sape nak cuba buat nanti ye. Roti dia lembut je. Bahan A: 2 sudu besar yis mauripan 4 sudu besar gula 1 cawan air suam (mix kan semua ni, biar yis jadi kembang) Bahan B: 4 cawan tepung gandum 4 sudu besar mentega/marjerin (gaul sampai jadi macam serbuk roti) Lepas tu boleh masukkan sikit2 Bahan A dalam bekas Bahan B uli sampai jadi doh. Biar kejap dalam 30 minit sampai doh jadi 2 x ganda. Tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. Lepas tu boleh leperkan atas tudung periuk. Cucuk2 dengan garfu sikit doh tu. Topping ni ikut suka jela. Saya sapu sos tomato + carbonara untuk basic dia. (kalau letak sos spageti tu sedap lagi) Lepas tu letak sosej, crab stick. Nak letak capsicum, bawang terpulang. Umah saya takde stok. Picit sos sikit, mayoni

DONUT GEBU (GUNA TEPUNG ROTI)

 Hari ni rajin sikit. Donut fluffy Adik mintak donut berapa hari dah. Siyes resepi ni donut lembut betul. RESEPI DONUT GEBU GEBAS 250 g tepung roti 30 g gula kastor 25 g shortening 10 g marjerin 1 bj kuning telur 5 g yis bancuh dulu dengan sedikit air suam. Kacau 50 ml susu segar (kaknaz guna bancuhan susu tepung) Secubit garam 3g bread improver Air - ikut kesesuaian doh **kaknaz gandakan sukatan atas untuk 500g tepung roti. Jadi semua kali dua. Cara bancuh : 1) Masukkan bahan kering, tepung roti ,gula,garam. Gaul rata. Kemudian masukkan marjerin, shortening, bread improver, gaul. 2) Masukkan kuning telur, susu segar dan bancuhan yis. 3) Gaul dan tambah air untuk lembutkan doh. 4) Adun sampai doh tak melekat dan elastik 5) Rehatkan doh dalam 20 minit. Lepas tu boleh canai dan tekap bagi bulat. Biar kejap bagi dia kembang. Baru goreng. Minyak pastikan betul-betul panas, dan api perlahan. Bila dah sejuk boleh salut gula. Kredit r