Assalamualaikum…
Hari ni mama over rajin…dah lama share resepi ni dekat FB ..hari ni baru sempat nak buat..atau erti kata lain mood rajin tu datang..hehehe..
Resepi ni ada yg saya ubah..ikut citarasa kan..ok jom kita tgk bahan2 dan cara2 nak buatnya..
Bahan-bahannya
✦ 10 keping roti Gardinier
✦ 1 biji bawang besar dipotong dadu
✦ 3 ulas bawang putih potong halus
✦ 1 paket daging hancur(Ramly burger)
✦ 1/3 biji lada benggala merah, potong dadu
✦ 1/3 biji lada benggala kuning, potong dadu
✦ 3 1/2 sudu besar rempah kurma
✦ 1 biji ubi kentang dipotong dadu
✦ 5 biji telur
✦ 1 gelas susu segar
✦ 3 sudu besar sos tomato spageti
✦ 1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis
✦ Garam secukup rasa
✦ Oregano
✦ 1 biji bawang besar dipotong dadu
✦ 3 ulas bawang putih potong halus
✦ 1 paket daging hancur(Ramly burger)
✦ 1/3 biji lada benggala merah, potong dadu
✦ 1/3 biji lada benggala kuning, potong dadu
✦ 3 1/2 sudu besar rempah kurma
✦ 1 biji ubi kentang dipotong dadu
✦ 5 biji telur
✦ 1 gelas susu segar
✦ 3 sudu besar sos tomato spageti
✦ 1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis
✦ Garam secukup rasa
✦ Oregano
Cara memasak inti
1- Panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air.Goreng hingga garing. Seterusnya masukkan sos tomato spageti.
2- Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar, lada benggala dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Tambah sedikit air jika kentang belum empuk. Kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.
2- Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar, lada benggala dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Tambah sedikit air jika kentang belum empuk. Kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakan murtabak daging
1- Pukul telur, susu dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang (better kalau dpt 4 segi, mama pakai bulat je, ni je yg hado) yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang (better kalau dpt 4 segi, mama pakai bulat je, ni je yg hado) yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan. Mama bakar dalam magic pan je..masa bakar sama jugak, 40 mnt.
Jom layan lagi beberapa keping murtabak mama ni…sedap makan dengan sos…;););)
Ok itu dulu perkongsian kali ni…Harap dapat mencuba ye..mama masak ni utk minum petang, memang sedap!