Assalamualaikum
Masak apa ya hari ni? Jenuh juga mama fikir nak masak apa hari ni, semalam memang tak makan nasi satu hari, sebab makan laksa je.. Mama dengan anak-anak kalau dah dapat laksa, nasi memang tolak tepilah..
Satu hari tak makan nasi, hari buat kepingin betul nak makan nasi..hehehhe
FIkir punya fikir, ok, mama nak masak Daging Masak Blackpepper…sebab mudah je masaknya…jimat masa..hihihi
Mama kongsikan resepi di bawah ye..
Bahan-Bahan :
500 gram daging lembu, potong besar2, rebus sampai empuk, bila dah siap, hiris nipis-nipis.
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu kecil lada hitam*
1 sudu besar tepung gandum (bancuh dgn sedikit air)
4 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam (optional – mama masukkan yg homemade punya, lebihan makan lamb grill ritu..hihi)
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan air (boleh lebihkan kalau nk kuah lebih)
– bahan bertanda * , kisarkan.
UNTUK SAYURAN CAMPURAN DALAM MASAKAN:
1/3 biji lada benggala (merah/hijau/kuning- nk mix pun boleh)
1/2 biji lobak merah (saiz kecil), potong panjang-panjang
Sedikit sayur kacang peas
1 biji bawang besar, potong bulat-bulat
CARA MEMBUATNYA:
- Tumis bahan kisar yang bertanda * hingga harum, masukkan sos tiram, kicap dan sos lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
- Masukkan dagingbiar seketika.
- Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran dan bancuhan tepung gandum, gaul rata dan tambah air jika perlu. Masak dengan api sederhana hingga pekat. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas bersama nasi putih..
Selamat Mencuba