Skip to main content

About Me







Hi, assalamualaikum semua yang sudi singgah ke blog ini. Izinkan saya kenalkan diri serba sedikit ye. Nama penuh diberi Sharinaz Redwan. Boleh panggil Enazz je.

Saya merupakan seorang surirumah sepenuh masa yang suka search dan mencuba resepi-resepi baru. InsyaAllah kalau menjadi resepi tersebut saya akan share di blog ini.

Selain suka bab memasak, saya juga sangat berminat dalam bidang fitness dan kesihatan. Mencuba pelbagai menu-menu sihat yang diolah juga salah satu minat saya. InsyaAllah medium blog ini akan saya gunakan sebagai channel untuk saya share apa juga info tentang semua aktiviti dan minat saya.

Happy reading uolss!! :)


Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS DENGAN BLACKPEPPER SOS & MASH POTATO

Dia mai pulak dah. Why so serious petang-petang ni? Meh kaknaz banjer ayam golek sekor ni. Boleh buat makan dinner pulak. Kikiki. . Ni la ayam panggang semalam yang kaknaz buat. Makan dengan kuah blackpepper, mash potato, salad, dengan fries. Alhamdulillah, menjadik. Resepi ihsan dari Tuan Suami. Kihkihkih. Suami kaknaz ni memang pakar bako-membako nih. . Nak resepi? Meh kaknaz share resepi untuk ayam, kuah dengan mash potato sekali. Hah! Complete!  😍 . . RESEPI AYAM PANGGANG ===================== . Bahan-bahan: Sekor ayam togel. Nak belah dua pun boleh aih. 4 biji bawang besar saiz sederhana. 5-6 biji bawang putih. 2 inci halia 2 sudu besar lada hitam, nak kurang, nak lebih, suka suka hatilah 😂 2 sudu besar mix herbs 3 sudu besar madu 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos lada hitam 1 ketul pati ayam 1 sudu besar gula 1 1/2 sudu teh garam Air sikit untuk kisar Mentega sikit untuk bakar Optional- boleh renjis Smoked Flavour Liquid Chef Ammar ...