Skip to main content

RESEPI DONUT KENTANG GEBU GEBAS, LEMBUT DAN SEDAP.





Ok ni kaknaz nak share resepi DONUT KENTANG yang gebu macam kapas tu. 
.
Siyes resepi ni paling sedap dan paling menjadi selama kaknaz buat donut ni. Lembut ya amat. Buat semalam, tinggal seketul lagi hari ni still lembut lagi. Berebut bebudak ni nak makan. Adesss.
.
Asben pun cakap, 'Ermmm, yela jadi'. Selalu dia makan diam je. Kalau tanya pun dia angguk-angguk je. Nasib tak geleng kan. 😝(paham-paham sendiri la tu..kikiki)
.
Ok, bahan dia pun mudah sangat. Takde bahan pelik-pelik kena pegi beli kat bakery.
.
Bahan-bahan:
.
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 paket yis mauripan (yang 11g tu)
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung
2 biji kentang saiz kecil (rebus dan lenyek sampai lumat)
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
Gula kastor untuk golek-golek donut
.
Cara-cara:
.
1) Masukkan tepung gandum, susu tepung dan kentang yang dah lenyek dalam bekas.
.
2) Satukan air suam, gula dan yis dalam bekas lain. Sebatikan gula, biar sampai yis kembang dulu.
.
3) Lepas tu cairkan butter, masuk dalam bekas yis tadi. Masukkan garam sekali. Kacau sampai sebati.
.
4) Masuk sikit-sikit campuran ni dalam bekas tepung. Sambil uli. Uli sampai doh dah tak melekat. Rehatkan dalam 30-40 minit. Biar dia kembang dulu.Tutup bekas tau.
.
5) Dah kembang setaman, korang tumbuk-tumbuk doh tu bagi keluar angin. Korang bayangkan tengah geram kat orang, tumbuk-tumbuk dia sepuas hati. 😝
.
6) Ok, angin semua dah keluar uli kejap. Lepas tu boleh bulat-bulatkan buat bentuk korang nak. Kalau malas, bulat-bulat je sudah..hehe
.
Dah siap, boleh la goreng macam biasa. Tunggu sejuk baru bagi mandi gula. Jangan panas-panas pi salut gula pulak, cair habis gula tu kang.
.
Ok, senang kan?
.
Selamat mencuba! Kalau jadi, meh tepek gambar kat komen tau.
.
Jangan lupa follow FB kaknaz, Sharinaz Redwan
dan blog kaknaz, https://diarikaknaz.blogspot.my/.
Ada juga resepi lain kaknaz share 
.
.
.
Nak muka sentiasa lembap dan cantik, klik Pure Argan Oil Malaysia - By.Hanneas










Popular posts from this blog

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Assalamualaikum semua. Lama dah tak update blog ni. Okay saya ada terima satu soalan ni. "Sis, saya nak start diet, perlukah saya tukar beras putih kepada beras kurus (beras perang/beras 'parboiled')? Okay sebelum saya jawab soalan ini, saya nak inform ye. Secara amnya, bilangan jumlah kalori antara beras putih, beras perang dan beras 'parboiled' ini adalah lebih kurang sama sahaja. Seperti contoh di bawah : 100g beras putih = 365 kalori 100g beras perang = 349 kalori 100g beras 'parboiled' = 362 kalori Tak jauh bezapun antara ketiganya. TAPI, dari segi manfaatnya, ada perbezaan. Ok, mari saya senaraikan di bawah. BERAS 'PARBOILED' Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras. Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat d...

BEZA ANTARA NATURAL & ORGANIK

Yes! Dua ni ada beza tau. Dulu kaknaz pun tak faham sangat beza dua ni. Bila dah google, dah baca sendiri, baru lah faham sikit-sikit. Biasa dengar orang cakap produk organik kan? Tapi apa sebenarnya istilah ORGANIK tu? Organik ni asalnya dari bahan yang 'totally' BEBAS dari bahan kimia 100% termasuklah dari racun perosak dan sebagainya. Bermula dari penanaman, penjagaan, penuaian dan proses pengilangan semuanya menggunakan daripada bahan organik contohnya seperti benih dan baja organik. Kebiasaannya, produk organik ni adalah lebih mahal berbanding yang lain kerana proses penyediaannya agak rumit dan kos penjagaannya juga tinggi. Tengok jelah sayur-sayuran organik dekat pasaraya, harganya lebih mahal kan kalau korang perasan? Tempat letak pun ada ruangannya tersendiri. Tak bercampur dengan sayur-sayur lain dan dipek dengan sempurna. Ini untuk memberi jaminan kesegarannya. Macam mana nak tahu produk itu organik? Biasanya produk yang 'claim' ian...

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS DENGAN BLACKPEPPER SOS & MASH POTATO

Dia mai pulak dah. Why so serious petang-petang ni? Meh kaknaz banjer ayam golek sekor ni. Boleh buat makan dinner pulak. Kikiki. . Ni la ayam panggang semalam yang kaknaz buat. Makan dengan kuah blackpepper, mash potato, salad, dengan fries. Alhamdulillah, menjadik. Resepi ihsan dari Tuan Suami. Kihkihkih. Suami kaknaz ni memang pakar bako-membako nih. . Nak resepi? Meh kaknaz share resepi untuk ayam, kuah dengan mash potato sekali. Hah! Complete!  😍 . . RESEPI AYAM PANGGANG ===================== . Bahan-bahan: Sekor ayam togel. Nak belah dua pun boleh aih. 4 biji bawang besar saiz sederhana. 5-6 biji bawang putih. 2 inci halia 2 sudu besar lada hitam, nak kurang, nak lebih, suka suka hatilah 😂 2 sudu besar mix herbs 3 sudu besar madu 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos lada hitam 1 ketul pati ayam 1 sudu besar gula 1 1/2 sudu teh garam Air sikit untuk kisar Mentega sikit untuk bakar Optional- boleh renjis Smoked Flavour Liquid Chef Ammar ...